Idą święta!
Pachną pieczone pierniczki, zaczyna się wzmożony ruch w sklepach, w radio coraz więcej piosenek z dzwoneczkami. Zapewne przeglądacie mnóstwo książek kucharskich w poszukiwaniu przepisów, które zachwycą oczy i podniebienia waszych bliskich. Szukamy prezentów, dekorujemy dom, sprzątamy - krótko mówiąc -zaczęło się :)
Mam nadzieję,że w tym pięknym, ale intensywnym czasie znajdziecie moment,żeby przesłać w komentarzach przepisy na ciasto, ciasta, ciasteczka które można by przechować w pojemniku VANILIA BranQ.
Na autorów/autorki najciekawszych przepisów czeka pięć super wypasionych pojemników na ciasto. Piszę " wypasionych" gdyż będą to pojemniki wyposażone w kratkę i wkłady chłodzące. Na świąteczny czas po prostu idealne. Na Wasze pomysły czekamy do 13 grudnia.
Zapraszam do wpisów i życzę POWODZENIA!!!
Wasza Q.
VANILIA BranQ |
Buty Świętego Mikołaja
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-20 dag cukru
-50 dag mąki
-25 dag masła
-2 żółtka
-1 jajko
-małe opakowanie cukru waniliowego
-szczypta soli
Lukier:
-6 łyżek cukru pudru
-łyżka śmietany
-sok ze świeżego buraka
Wykonanie:
Schłodzone masło posiekaj z przesianą mąką.
Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko,żółtka oraz sól.
Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj je na placek o grubości 3-4 mm.
Foremką wytnij ciasteczka w kształcie butów św. Mikołaja.
Piecz na blasze wyłożonej pergaminem ok 10 min w temperaturze 180st C.
Przygotuj lukier: cukier utrzyj ze śmietaną, dodaj kroplę soku z buraka.
Ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem.
Poczęstuj rodzinę,a jeśli coś zostanie schowaj do szczelnego pudełeczka :)
Anna Kwaśniak
ania93_13@o2.pl
Bardzo dziękuję za przesłany przepis!
UsuńŚwiąteczne pierniczki.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1/4 szkl. miodu
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
-1 jajko
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao.
Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsypać mąką na grubość ok. 3 mm, wycinać pierniczki.
Piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.
Anna Sobik
annam85@wp.pl
Dziękuję!
UsuńPierniczki Gosi
OdpowiedzUsuń250 gram margaryny
1 łyżka smalcu
220 gram miodu
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
2-3 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki maślanki
1 łyżka kakao
1 kg mąki
3 jajka
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka sody
cukier puder
kilka kropli sok z cytryny
kolorowa posypka
OPIS: Do garnka wkładamy margarynę, smalec, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, maślankę i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy.
Do większej miski wsypujemy mąkę, amoniak, sodę, wbijamy jajka i wlewamy przestudzoną masę. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. (Gdy będziemy mieć wymieszane trochę ciasto, to zagniatać możemy na stole)
Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy foremkami różne wzory ciastek. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. pierniki pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut.
Upieczone i przestudzone ciastka lukrujemy (lukier przygotowujemy z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny)i posypujemy kolorową posypką.
Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńCzyli nasza trójeczka wygrywa wypasione pojemniki na ciasto tak ? Ojjj na Święta jak znalazł do przechowywania :)
OdpowiedzUsuń