sobota, 30 listopada 2013


 Idą święta!

Pachną pieczone pierniczki, zaczyna się wzmożony ruch w sklepach, w radio coraz więcej piosenek z dzwoneczkami. Zapewne przeglądacie mnóstwo książek kucharskich w poszukiwaniu przepisów, które zachwycą oczy i podniebienia waszych bliskich. Szukamy prezentów, dekorujemy dom, sprzątamy - krótko mówiąc -zaczęło się :)

Mam nadzieję,że w tym pięknym, ale intensywnym czasie znajdziecie moment,żeby przesłać w komentarzach przepisy na ciasto, ciasta, ciasteczka które można by przechować w pojemniku VANILIA BranQ.

Na autorów/autorki najciekawszych przepisów czeka pięć super wypasionych pojemników na ciasto. Piszę " wypasionych" gdyż będą to pojemniki wyposażone w kratkę i wkłady chłodzące. Na świąteczny czas po prostu idealne. Na Wasze pomysły czekamy do 13 grudnia.
Zapraszam do wpisów i życzę POWODZENIA!!! 

Wasza Q.
VANILIA BranQ

7 komentarzy:

  1. Buty Świętego Mikołaja
    Składniki:
    -20 dag cukru
    -50 dag mąki
    -25 dag masła
    -2 żółtka
    -1 jajko
    -małe opakowanie cukru waniliowego
    -szczypta soli
    Lukier:
    -6 łyżek cukru pudru
    -łyżka śmietany
    -sok ze świeżego buraka
    Wykonanie:
    Schłodzone masło posiekaj z przesianą mąką.
    Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko,żółtka oraz sól.
    Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
    Po tym czasie rozwałkuj je na placek o grubości 3-4 mm.
    Foremką wytnij ciasteczka w kształcie butów św. Mikołaja.
    Piecz na blasze wyłożonej pergaminem ok 10 min w temperaturze 180st C.
    Przygotuj lukier: cukier utrzyj ze śmietaną, dodaj kroplę soku z buraka.
    Ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem.
    Poczęstuj rodzinę,a jeśli coś zostanie schowaj do szczelnego pudełeczka :)
    Anna Kwaśniak
    ania93_13@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przesłany przepis!

      Usuń
  2. Świąteczne pierniczki.
    Składniki:
    - 1/4 szkl. miodu
    - 1/2 kostki miękkiego masła
    - 1/2 szkl. cukru pudru
    -1 jajko
    - 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
    - 1 łyżeczka sody
    - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1 łyżeczka kakao.
    Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsypać mąką na grubość ok. 3 mm, wycinać pierniczki.
    Piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.
    Anna Sobik
    annam85@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki Gosi

    250 gram margaryny
    1 łyżka smalcu
    220 gram miodu
    1,5 szklanki cukru
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2-3 łyżeczki cynamonu
    0,5 szklanki maślanki
    1 łyżka kakao
    1 kg mąki
    3 jajka
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka sody
    cukier puder
    kilka kropli sok z cytryny
    kolorowa posypka

    OPIS: Do garnka wkładamy margarynę, smalec, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, maślankę i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy.
    Do większej miski wsypujemy mąkę, amoniak, sodę, wbijamy jajka i wlewamy przestudzoną masę. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. (Gdy będziemy mieć wymieszane trochę ciasto, to zagniatać możemy na stole)
    Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy foremkami różne wzory ciastek. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. pierniki pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut.
    Upieczone i przestudzone ciastka lukrujemy (lukier przygotowujemy z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny)i posypujemy kolorową posypką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli nasza trójeczka wygrywa wypasione pojemniki na ciasto tak ? Ojjj na Święta jak znalazł do przechowywania :)

    OdpowiedzUsuń