tag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post5514734658557337203..comments2015-04-01T10:15:37.950+02:00Comments on BranQueen: BranQueenhttp://www.blogger.com/profile/14667280994274039387noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-28873494594855894562013-12-14T16:55:29.497+01:002013-12-14T16:55:29.497+01:00Czyli nasza trójeczka wygrywa wypasione pojemniki ...Czyli nasza trójeczka wygrywa wypasione pojemniki na ciasto tak ? Ojjj na Święta jak znalazł do przechowywania :)anuuula85https://www.blogger.com/profile/09258485323210109059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-36637347759601132382013-12-13T12:56:07.414+01:002013-12-13T12:56:07.414+01:00Bardzo dziękuję!Bardzo dziękuję!BranQueenhttps://www.blogger.com/profile/14667280994274039387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-17936408196847672712013-12-13T12:55:43.132+01:002013-12-13T12:55:43.132+01:00Dziękuję!Dziękuję!BranQueenhttps://www.blogger.com/profile/14667280994274039387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-38641920939912389852013-12-13T12:55:28.123+01:002013-12-13T12:55:28.123+01:00Bardzo dziękuję za przesłany przepis!Bardzo dziękuję za przesłany przepis!BranQueenhttps://www.blogger.com/profile/14667280994274039387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-28742074742004590352013-12-13T10:35:42.636+01:002013-12-13T10:35:42.636+01:00Pierniczki Gosi
250 gram margaryny
1 łyżka smalcu...Pierniczki Gosi<br /><br />250 gram margaryny<br />1 łyżka smalcu<br />220 gram miodu<br />1,5 szklanki cukru<br />1 opakowanie przyprawy do piernika <br />2-3 łyżeczki cynamonu<br />0,5 szklanki maślanki<br />1 łyżka kakao<br />1 kg mąki<br />3 jajka<br />1 łyżeczka amoniaku<br />1 łyżeczka sody<br />cukier puder<br />kilka kropli sok z cytryny<br />kolorowa posypka<br /><br />OPIS: Do garnka wkładamy margarynę, smalec, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, maślankę i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy. <br />Do większej miski wsypujemy mąkę, amoniak, sodę, wbijamy jajka i wlewamy przestudzoną masę. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. (Gdy będziemy mieć wymieszane trochę ciasto, to zagniatać możemy na stole)<br />Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy foremkami różne wzory ciastek. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. pierniki pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. <br />Upieczone i przestudzone ciastka lukrujemy (lukier przygotowujemy z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny)i posypujemy kolorową posypką.<br />Małgorzata Przydróżnahttps://www.blogger.com/profile/00526764454221015472noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-26509329253648534442013-12-10T13:27:06.881+01:002013-12-10T13:27:06.881+01:00Świąteczne pierniczki.
Składniki:
- 1/4 szkl. miod...Świąteczne pierniczki.<br />Składniki:<br />- 1/4 szkl. miodu<br />- 1/2 kostki miękkiego masła<br />- 1/2 szkl. cukru pudru<br />-1 jajko<br />- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej<br />- 1 łyżeczka sody<br />- 3 łyżeczki przyprawy do piernika<br />- 1 łyżeczka kakao.<br />Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, podsypać mąką na grubość ok. 3 mm, wycinać pierniczki.<br />Piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.<br />Anna Sobik<br />annam85@wp.planuuula85https://www.blogger.com/profile/09258485323210109059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8938786080132467076.post-38599841382371452282013-12-10T12:57:40.583+01:002013-12-10T12:57:40.583+01:00Buty Świętego Mikołaja
Składniki:
-20 dag cukru
-5...Buty Świętego Mikołaja<br />Składniki:<br />-20 dag cukru<br />-50 dag mąki<br />-25 dag masła<br />-2 żółtka<br />-1 jajko<br />-małe opakowanie cukru waniliowego<br />-szczypta soli<br />Lukier:<br />-6 łyżek cukru pudru<br />-łyżka śmietany<br />-sok ze świeżego buraka<br />Wykonanie:<br />Schłodzone masło posiekaj z przesianą mąką. <br />Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko,żółtka oraz sól.<br />Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.<br />Po tym czasie rozwałkuj je na placek o grubości 3-4 mm.<br />Foremką wytnij ciasteczka w kształcie butów św. Mikołaja.<br />Piecz na blasze wyłożonej pergaminem ok 10 min w temperaturze 180st C.<br />Przygotuj lukier: cukier utrzyj ze śmietaną, dodaj kroplę soku z buraka.<br />Ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem.<br />Poczęstuj rodzinę,a jeśli coś zostanie schowaj do szczelnego pudełeczka :)<br />Anna Kwaśniak<br />ania93_13@o2.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05197339325894391929noreply@blogger.com