Aby zachować trochę lata "na potem" możesz pomyśleć o zamrożeniu niektórych warzyw i owoców.
Zanim jednak przystąpisz do tej czynności musisz wiedzieć, że nie wszystkie nadają się do zamrożenia. A te, które mają w sobie dużo wody ( na przykład sałata, ogórki, cukinia) to już w ogóle! Po rozmrożeniu będą wyglądać nieapetycznie i papkowato.
Owoce i warzywa zamrożone w sposób podany poniżej zachowają swoje właściwości odżywcze, kształt i kolor.
Na mrożonki nadają się idealnie warzywa TWARDE. Kiedy są śliczne i świeże dokładnie je myjemy, kroimy i na 2 minuty wkładamy do wrzątku. Potem starannie je suszymy lub czekamy aż same całkiem wyschną. Następnie układamy je na tacy lub na talerzu i wkładamy do zamrażarki. Po upływie kilku do kilkunastu godzin dobrze zamrożone warzywa przesypujemy do pojemników. Najlepiej RUKKOLA lub ARCTIC BranQ.
Owoce myjemy i bardzo starannie suszymy. Potem układamy je na talerzu lub tacy i wkładamy na kilka lub kilkanaście godzin do zamrażarki. I tak jak warzywa, całkowicie zamrożone,
przesypujemy do pojemników ARCTIC lub RUKKOLA.
I gotowe!
Q.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz