środa, 1 października 2014

Co dynia wyczynia!






Brzuchate warzywo, które zapewnia szczupłą sylwetkę.


Fantastyczne źródło witamin  A, B1, B2, C, PP,i mikroelementów, zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu oraz  beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. W parze z witaminą E bardzo korzystnie działa na cerę, utrzymując prawidłowe nawilżenie skóry oraz zwalczając wolne rodniki.

Jest bogatym źródłem białka, nie tuczy, ma dużą ilość celulozy potrzebnej w diecie odchudzającej. Jej spożycie przyspiesza przemianę materii, odkwasza, działa moczopędnie i żółciopędnie.

Podobno najzdrowsza odmiana dyni, to ta z najbardziej pomarańczowym miąższem. 

Także pestki dyni mają dobroczynny wpływ na ludzki organizm, zwłaszcza męski, chroniąc prostatę. Są bogatym źródłem cynku, selenu, magnezu, miedzi,manganu. Nieprzesuszone,zjadane na czczo działają przeciwpasożytniczo.

Olej z pestek dyni działa odmładzająco na nasz organizm. Ma wiele składników, które pozytywnie działają na nasz organizm.

 Stosowany zewnętrznie korzystnie wpływa na stan naszej skóry.
Ma właściwości nawilżające, natłuszczające. Wmasowany na popękaną lub wysuszoną skórę, znacznie wpływa na jej regenerację.


Po prostu trudno przecenić, do czego "dynia się przyczynia".

                          

 KONKURS DANIE Z DYNI !!!
Jeżeli masz swoją popisową  potrawę ( słodką/ słoną) z dyni
podziel się z nami jej recepturą! Prześlij przepis i zdjęcie, a my nagrodzimy najbardziej oryginalne i smakowicie wyglądające. 

Na Wasze propozycje czekamy w opcji KOMENTARZE do 15 października.





2 komentarze:

  1. ZUPA DYNIOWA Z KASZKĄ MANNĄ

    SKŁADNIKI:
    600 gram dyni (miąższ)
    1 litr wody
    0,5 kostki bulionowej warzywnej
    1 łyżeczka soli
    0,5 szklanki kaszki manny
    natka pietruszki

    PRZYGOTOWANIE:
    Miąższ z dyni kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości z dodatkiem kostki bulionowej oraz soli. Następnie zupę miksujemy blenderem, po czym wsypujemy kaszkę manną i mieszając gotujemy jeszcze przez chwilę. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Porcję zupy wylewamy na talerz i dodajemy posiekaną natkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. BABKA Z DODATKIEM DYNI

    SKŁADNIKI:
    120 gram miąższu z dyni
    125 gram margaryny
    1,5 szklanki mąki
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PRZYGOTOWANIE:
    Miąższ z dyni przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno. Margarynę wkładamy do miski i dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy dynię i ponownie wszystko razem miksujemy. Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń